Панты Защищают Печень — Velvet Deer Antler Protects the Liver

A University of Saskatchewan professor of physiology has found scientific evidence that elk velvet antler (EVA) may protect the liver from disease. Dr. Susan Hemmings, who has established a research program committed to assessing the impact of nutraceuticals on the liver, is a professor in the Department of Physiology at the College of Medicine. Her interest in and work with elk velvet antler was prompted by a curiosity that extends to all aspects of her life.
Профессор физиологии Университета Saskatchewan научно доказала, что панты могут защитить печень от поражения. Доктор Сьюзен Хеммингс — профессор на кафедре Физиологии в Медицинском колледже, осуществляет программу исследований воздействия БАДов на печень. Ее интерес к работе с пантами оленя был вызван любопытством, которое распространилось на все аспекты ее жизни.
«Three years ago, I was at a mini trade show in our community, and stopped at a booth where elk velvet antler was being promoted,» she explains. «First, they corrected my misunderstanding of the velvet antler. I thought it was the velvet on the outside of the elk antler, but I learned it is the inner core of the antler harvested during the velvet stage. I was interested 100%.»
«Три года назад, я была на мини-выставке, и остановилась у стенда, где представлены панты оленя» — объясняет она. «Сначала, изменилось мое неверное представление о пантах. Я думала, что это внешняя часть оленьего рога, но в действительности, это — внутреннее ядро оленьего рога, собранного во время интенсивного его роста. Я была заинтригована на все 100 %.»
The composition of the antler core intrigued her. At the velvet stage, it has not ossified into bone, but is a gelatinous material that is highly vascular and full of nutrients, including growth factors. She could visualize it as an effective nutraceutical and wanted to test it on the liver.
Внутренний состав оленьего рога заинтриговал ее. На бархатной стадии это не твердая кость, а студенистый материал, который пронизан множеством сосудов и питательных веществ, включая факторы роста. Она смогла отчетливо представить себе это, как возможно эффективный природный комплекс, требующий испытания на печени.
The liver is essential to life and performs a myriad of functions. It is involved in the processing of the food we eat and keeping the levels of nutrients constant in the body. It produces proteins essential for clotting of the blood, immunoglobulins needed for immunity. It protects the body by selectively filtering the blood removing harmful viruses, bacteria and foreign materials. It is critically involved in detoxification and removal of harmful chemicals that enter the body. But the liver is sensitive to being damaged and damage is involved in the development of liver disease.
Печень — жизненно важный орган, который выполняет несметное число функций. Она вовлекается в переработку пищи и поддержание постоянства уровней питательных веществ в организме. Она производит белки, необходимые для свертывания крови, иммуноглобулины, необходимые для иммунитета. Она защищает организм, выборочно фильтруя кровь, удаляя вредные вирусы, бактерии и инородные вещества. Она активно вовлекается в детоксикацию и удаление вредных химических соединений, попавших в организм. Но печень чувствительна к повреждениям, а повреждения приводят к развитию заболеваний печени.
There are over 100 different forms of liver disease. Presently liver disease affects one in 12 Canadians and is the fourth leading cause of death, according to the Canadian Liver Foundation. It is increasing and there are no effective treatments.
Есть более чем 100 различных форм заболевания печени. Теперь заболевание печени поражает каждого 12-го канадца и является четвертой главной причиной смерти, согласно исследованию канадского Фонда Печени. Эта тенденция нарастает и нет никаких эффективных способов лечения.
«The only real treatment we have is transplantation. While we are learning a great deal about this, and have made many strides, there will never be enough livers to go around,» Hemmings said.
Because the liver is so easily damaged, Hemmings’ first concern was the toxicity of elk velvet antler. Her research, however, detected no signs of any negative effects on the growth, behavior or health of the animals and no evidence of any toxic effect on the liver. This extends other studies done by such researchers as Dr. Jeong Sim, a scientist at the University of Alberta. Her studies were carried out in adults as well as animals that has consumed velvet antler from before birth until adulthood. Further, the addressed the specific question of liver toxicity. She said lack of toxicity was an important first step before antler would be accepted as a medicine.
«Единственное реальное лечение, которым мы обладаем, это — трансплантация. Не смотря на то, что мы многому научились и добились больших успехов, никогда не будет достаточного количества печени для трансплантации» — сказала Хеммингс.
Поскольку печень так легко повреждается, первым действием Хеммингс, было проверить токсичность пантов. Ее исследование, однако, не обнаружило признаков любых отрицательных эффектов на рост, поведение или здоровье животных и никаких признаков какого либо токсичного действия на печень. Это соответствует другим исследованиям, сделанным доктором Юнг Сим из университета Альберты. Ее исследования были выполнены так же на взрослых животных, которые потребляли панты от рождения до взрослого состояния. Получен ответ на конкретный вопрос о токсинах в печени. Она сказала, что отсутствие токсинов стало первым важным шагом прежде, чем панты будут признаны как лекарство.
When the liver is in good health, one particular enzyme, gamma-glutamyltranspeptidase, or GGT, is found in lower amounts in the liver. But the enzyme’s levels are elevated in liver disease.
«We found that the rats that were fed with antler velvet in their rat chow had a decrease in GGT (compared with control group rats). We felt that the antler velvet was providing some protection for the liver,» she said.
Когда печень здорова, один особый фермент, гамма-глютамилтранспептидаза, или GGT, находится в печени в более низкой концентрации. Но уровень фермента увеличивается при заболевании печени.
«Мы выяснили, что у животных, которые питались пантами в составе пищи, было уменьшение GGT (по сравнению контрольной группой). «Мы убедились, что панты обеспечивали некоторую защиту для печени», — сказала она.
Next, Hemmings treated rats with the powerful liver damaging chemical carbon tetrachloride to induce a moderate level of liver damage. They were tested for another enzyme, transaminase. This enzyme is present inside the healthy liver cell. It is released from the liver into the blood-stream if serious liver damage has occurred. The animals that had been fed the antler velvet showed a 300% drop in transaminase levels compared to the control group.
Затем, Хеммингс вводила подопытным животным четыреххлористый углерод, чтобы вызвать умеренный уровень повреждения печени. Они были проверены на другой фермент, трансаминазу. Этот фермент присутствует в здоровых клетках печени. Он выбрасывается печенью в кровоток, если она получила серьезное повреждение. Животные, которые питались пантами, показали 300%-ое понижение уровней трансаминазы по сравнению с контрольной группой.
«We now know the antler is having a protective effect. We need to know more. I need to study this further,» she said. For example, further research is needed to determine whether elk velvet antler will facilitate healing of damaged livers as well as protecting them from disease. There is some other research that suggests EVA promotes tissue healing. Hemmings is particularly interested in assessing the benefits of EVA in various liver diseases such as hepatitis, cirrhosis and liver cancer.
Hemmings’ initial research was self-funded. Recently she has received a $10,000 (USD) grant from the Elk Research Council of the North American Elk Breeders Association.
«Теперь мы знаем, что панты дают защитный эффект. Мы должны знать больше. Я должна изучить этот эффект далее», — сказала она. Например, дальнейшее исследование необходимо, чтобы определить, повлияют ли панты на заживление поврежденной печени так же, как они защищают ее от повреждения. Есть исследование, которое предполагает, что панты вызывают заживление тканей. Хеммингс особенно интересуется благоприятным действием пантов при различных заболеваниях печени, таких как гепатит, цирроз и рак печени.
Начальное исследование Хеммингс финансировала самостоятельно. Недавно она получила 10 000$ грант от Научного Совета Североамериканской Ассоциации Заводчиков Оленя.
Dr. Hemmings would ideally like to have $80,000 (USD) over the next two years to complete a comprehensive series of studies on elk velvet. She has applied for government funding to support her research program
Доктор Хеммингс считает, что ей необходимы 80 000$ (USD) на следующие два года, чтобы закончить всесторонний ряд исследований пантов. Она просила бюджетное финансирование, чтобы поддержать ее программу исследований.
One of the many benefits that Hemmings sees from being able to complete additional research studies is to legitimize EVA as a nutraceutical and potential medicine. She said that her colleagues and traditional funding foundations currently view elk velvet as akin to «snake oil.» Positive results from her work will attract additional resources and funding for more research into the health benefits of this product.
I believe this type of research is essential for the elk industry to develop profitable markets for EVA in North America. Dr. Hemmings is committed to doing her part, so let’s do ours.
Одно из многих преимуществ, которые Хеммингс видит от возможности закончить дополнительные изыскания, должно узаконить панты, как натуральное лекарственное и профилактическое средство. Она сказала, что ее коллеги и традиционные фонды финансирования в настоящее время рассматривают панты, как аналог «нефтяной реки». Положительные результаты ее работы привлекут дополнительные ресурсы и финансы для большего количества исследований, относительно пользы этого продукта для здоровья.

Dr. Susan Hemmings, 
Professor Department of Physiology 
College of Medicine 
University of Saskatchewan